De ce virozele respiratorii au nevoie de tratament simptomatic?

Ce se întâmplă în timpul unei viroze și de ce avem nevoie de tratament simptomatic – ne explică medicul de boli infectioase Adrian Marinescu.

Andreea Groza: O viroză trece în 7 zile. Ce se întâmplă în acest timp?

Dr. Adrian Marinescu: Despre virusuri vorbim zilnic. Gripa e produsă de un virus, virozele sunt determinate de… virusuri. Sunt mai mici decât bacteriile și nu se tratează cu antibiotice. Antibioticele nu determină o viroză să treacă mai repede. De ce? Pentru că nu au efect asupra virusurilor!

Andreea Groza: Unele viroze au simptome extrem de deranjante. Ne interesează calitatea vieții. Ce facem în cele 7 zile?

Dr. Adrian Marinescu: Virusul gripal poate să beneficieze de medicamente antivirale. Sunt eficiente. Restul virozelor comune au nevoie de tratament simptomatic, care readuce calitatea vieții. Dacă am febră, voi lua un tratament simptomatic, care reduce intensitatea simptomelor. O viroză simplă este acea infecție în care simptomele scad în intensitate după 2-3 zile. Așa se întâmplă în cazul unei persoane cu un sistem imunitar competent.

Andreea Groza: Medicamente multisimptom, dacă avem un sistem imunitar competent?

Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranță, da. Dacă vorbim de viroze comune, luăm medicamente multi-simptom. Reduc intensitatea simptomelor, pentru că au mai multe substanțe active incluse.

Andreea Groza: De ce paracetamolul e prima linie de tratament într-o viroză?

Dr. Adrian Marinescu: Pentru că cele mai multe viroze produc febră. Febra înseamnă peste 38 de grade Celsius. În principiu, de la 38,5 grade Celsius. Luăm tratament simptomatic, care conține paracetamol, 2-3-4 zile. Când mă simt bine, îl întrerup. Înseamnă că organismul reușește să învingă infecția virală.

Modifică setările cookies