Disconfort în gât - este o infecție? Infecția – virală, bacteriană sau fungică – este cea mai frecventă cauză a disconfortului și a durerii în gât[1]. Inflamația determină umflarea mucoasei foarte enervante care căptușesc gâtul, care este cauza directă a bolii. De obicei, există o lipsă de poftă de mâncare asociată cu disconfort la înghițirea alimentelor și chiar saliva. Există multe boli care pot fi un simptom al durerii în gât - în diagnosticarea cauzei, se recomandă să se bazeze pe cunoștințele unui medic. Acest lucru este important deoarece o infecție bacteriană sau fungică este tratată diferit decât o faringită cauzată de o infecție virală[2]. Pentru ultimul tip de infecție, tratamentul este în principal simptomatic, în timp ce o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul, poate necesita antibiotice.
Cum să faci față unei dureri de gât cu remedii la domiciliu? Există multe remedii la domiciliu pentru a ameliora durerea în gât. Unele dintre ele sunt confirmate de cercetări științifice, credința în eficacitatea altora se bazează pe o lungă tradiție de utilizare. Gargara cu o soluție de bicarbonat de sodiu este una dintre cele mai populare metode de atenuare a bolilor. O linguriță de sifon trebuie dizolvată într-un pahar cu apa călduță și se face gargară de 3-4 ori pe zi. Nu exagerați cu frecvența și timpul de clătire, deoarece bicarbonatul de sodiu are proprietăți astringente și de uscare și poate usca excesiv mucoasa. Când este utilizat conform instrucțiunilor, clătirea va calma inflamația și va reduce durerea. Pentru gargară se poate folosi și o infuzie de ierburi antiseptice precum salvie, mușețel sau cimbru. Mierea funcționează excelent și pentru durerile în gât, care are și proprietăți anti-tusive dovedite[3]. O linguriță de miere de trei ori pe zi este suficientă pentru a atenua simptomele și pentru a accelera regenerarea mucoasei gâtului. De asemenea, puteți adăuga miere la ceaiul de plante cald. În cazul faringitei cu dureri și umflarea mucoasei se recomandă băuturile și alimentele reci, de exemplu iaurt. De asemenea, trebuie să ne amintim să oferim organismului condiții optime de recuperare, adică odihnă, liniște și evitarea factorilor care cresc iritarea mucoaselor gâtului și ale tractului respirator superior.
Preparate fără prescripție medicală pentru durerea în gât - ce să țineți cont atunci când alegeți? Există multe produse farmaceutice fără prescripție medicală promovate ca antidotul perfect pentru durerea în gât. Efectul lor este în principal simptomatic - analgezic și reduce umflarea mucoasei. Merită să ajungeți la preparate naturale, pe bază de plante, care ameliorează simptomele și în același timp favorizează regenerarea mucoasei gâtului, de exemplu TheraTuss. Este un sirop de tuse uscat și umed 100% natural, care creează în plus un strat protector pe membrana mucoasă, care are un efect pozitiv asupra stării acesteia. TheraTuss funcționează sinergic cu mierea și poate fi administrat copiilor de la vârsta de 1 an (nu trebuie să li se administreze miere și bebelușilor mai mici). Cu dureri severe în gât, puteți utiliza analgezice fără prescripție medicală și medicamente antiinflamatoare,[1]. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să consultați un medic. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă, în ciuda tratamentului, simptomele nu dispar după câteva zile.
Referințe: 1. Sore Throat (Pharyngitis), Michigan Medicine University od Michigan 2. C. Pelucchi et al., Guideline for the management of acute sore throat, Clinical Microbiology and Infection ª2012 European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 3. J. Leonard, J Fletcher, What can I do to make my cough go away?