Durere în gât - ce poate provoca? Infecțiile virale sezoniere, cum ar fi răceala și gripa, sunt cele mai frecvente cauze ale durerii în gât. Durerea în gât este tipică în special pentru răceli, dar poate însoți și gripa, care se caracterizează și printr-o tuse uscată,[1]. Durerea în gât este un simptom inseparabil al faringitei, precum și al infecțiilor bacteriene precum angina, amigdalita sau infecțiile fungice[2]. Când apare o durere în gât, merită să solicitați sfatul medicului, mai ales în cazul copiilor. Diagnosticul precis și recomandările de tratament vor accelera recuperarea și vor ajuta la evitarea complicațiilor.
Remedii la domiciliu pentru o durere în gât Cauza imediată a durerii în gât este inflamația și iritarea membranei mucoase. Remediile la domiciliu, care sunt folosite de ani de zile și sunt considerate în mod tradițional dovedite, au ca scop atenuarea afecțiunilor prin efecte antiseptice, analgezice și regeneratoare asupra mucoasei gâtului. În primul rând, printre remediile de casă pentru durerile de gât trebuie menționate clătirile făcute cu apă caldă cu adaos de bicarbonat de sodiu [3]. Aceasta este o modalitate bună de a ameliora inflamația și de a reduce durerea. O infuzie de salvie, cimbru sau musetel va functiona si pentru gargara. Pentru hidratarea și regenerarea mucoasei, este de ajutor mierea de albine, care este excelentă și pentru tuse[4]. Totuși, nu uitați să nu dați miere copiilor sub 1 an. Remediile de acasă pentru durerea în gât cu gripă și răceală includ și consumul de băuturi calde, de preferință ceaiuri din plante cu adaos de miere. Băuturile și alimentele reci sunt recomandate pentru faringită - acest lucru va ajuta la ameliorarea durerii și umflarea mucoasei[5]. Cu dureri în gât, evitați orice factor care provoacă iritații suplimentare ale mucoaselor (condimente iute, fum de țigară). De asemenea, merită să avem grijă de umiditatea corespunzătoare a aerului din încăperile în care ne cazăm, ceea ce favorizează starea bună a membranei mucoase a gâtului și a căilor respiratorii superioare. În astfel de condiții, se pot regenera mai repede, ceea ce accelerează procesul de vindecare.
Preparate de la farmacie pentru durere în gât - ce să alegi? Să lăsăm medicului alegerea medicamentelor pentru dureri în gât. În ceea ce privește agenții fără prescripție medicală, se pot administra analgezice și medicamente antiinflamatoare în caz de durere în gât cauzată de o infecție, precum și antipiretice în caz de temperatură ridicată [5]. Pentru a susține starea membranelor mucoase ale gâtului, puteți lua sirop natural TheraTuss, ale cărui ingrediente creează un strat protector pe membrana mucoasă, care face ca mucoasa să se regenereze mai repede și este mai puțin susceptibilă la factorii care provoacă iritații și inflamații. Siropul TheraTuss poate fi administrat și copiilor de la vârsta de 1 an. Va funcționa atât cu durerea în gât, cât și cu o tuse uscată și umedă. Să ne amintim că dacă afecțiunile nu dispar după câteva zile sau dacă durerea în gât devine mai puternică și apar alte simptome tulburătoare (febră mare, dificultăți la înghițire), trebuie să consultați imediat un medic.
Referințe: 1. Ronald Eccles, (2005) Understanding the symptoms of the common cold and influ-enza. Lancet Infect Dis 5: 718–725. 2. C. Pelucchi et al., Guideline for the management of acute sore throat, Clinical Microbiology and Infection ª2012 European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 3. Cold and flu treatment 4. J. Leonard, J Fletcher, What can I do to make my cough go away? 5. Sore Throat (Pharyngitis), Michigan Medicine University od Michigan