Răceală și gripă - care este diferența și cum să le atenuăm simptomele?

Răceala și gripa sunt infecții virale care sunt adesea confundate din cauza simptomelor lor similare. Cu toate acestea, există diferențe între ele care merită să știm pentru a ști cu ce tip de infecție ne confruntăm cel mai probabil. Care este diferența dintre o răceală și o gripă, cum să le atenuăm simptomele și când să mergi urgent la medic? Verifică!

Răceala și gripa - cum le deosebiți?
Există câteva diferențe cheie între o răceală și o gripă. În primul rând, aceste boli sunt cauzate de diferiți viruși: răceala comună este cauzată de rinovirusuri, iar gripa de virusurile gripale A și B. În cazul răcelii comune, debutul bolii este lent, în timp ce gripa debutează brusc[1]. Febra peste 38 de grade C, dureri musculare și articulare, dureri de cap, senzație de senzație în piept și tuse uscată indică gripă, în timp ce durerea în gât și secreția nasului sever indică o răceală[2]. În cursul ambelor tipuri de infecție, ne simțim rău, dar cu gripa ne simțim de obicei mult mai rău decât cu răceala obișnuită[3]. Răceala obișnuită durează de obicei câteva zile, gripa poate dura chiar și mai mult de două săptămâni, iar în cursul ei sunt posibile numeroase complicații, motiv pentru care se recomandă vaccinarea înainte de sezonul de toamnă și iarnă[3].

Cum se tratează răceala și gripa?
Răceala și gripa sunt infecții virale, pentru care se utilizează tratament simptomatic [4]. Se recomandă administrarea de analgezice și antipiretice, preparatele medicinale pe bază de plante disponibile fără prescripție medicală sunt, de asemenea, o alegere bună, de exemplu, sirop de tuse natural TheraTuss cu Polyfractin MA de origine vegetală - o combinație de fracțiune de polizaharidă care conține pătlagină și siloz și fracțiune polifenolică de St. Sunătoare. TheraTuss are un efect calmant și protector asupra membranei mucoase a tractului respirator superior, calmează iritațiile și facilitează eliminarea secrețiilor care se acumulează în acestea. Atât la răceală, cât și mai ales la gripă, este recomandat să vă odihniți, să beți multe lichide (6-8 pahare pe zi) și să asigurați o umiditate corespunzătoare a aerului în cameră, ceea ce facilitează respirația[3]. De asemenea, puteți folosi spray-uri anestezice pentru gât (vor ameliora durerea) sau folosiți clătiri de casă din salvie sau bicarbonat de sodiu. Timpul necesar pentru recuperarea completă variază de la persoană la persoană – trebuie să ai răbdare și să oferi corpului tău condiții optime pentru regenerare. Cu excepția cazului în care apar complicații sub formă de infecție bacteriană sau gripă, darămite o răceală, nu se tratează cu antibiotice.

Răceala și gripa pot fi tratate acasă?
Răceala și gripa pot fi tratate cu succes acasă. Cu toate acestea, dacă febra se agravează în ciuda utilizării antipiretice sau dacă simptomele sunt foarte supărătoare (durere toracică severă, dificultăți de respirație și/sau de înghițire), trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. De asemenea, este necesar un consult medical pentru scurgeri nazale maro sau verzuie, precum și simptome care indică otită, sinuzită și deshidratare[5]. În majoritatea cazurilor, însă, aceste complicații nu apar. Asigurând condiții optime de recuperare (somn, odihnă, dietă ușoară, odihnă, medicamente pentru ameliorarea simptomelor), răceala și gripa ar trebui să dispară de la sine. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni, chiar dacă nu sunt foarte severe, este necesar să vizitați un medic, să diagnosticați și să implementați un tratament adecvat.
Consultarea cu un medic pediatru necesită, de asemenea, o suspiciune de gripă la un copil - la copii mici această boală poate fi severă, iar riscul de complicații și deshidratare este mai mare.

Referințe:
1. Ronald Eccles, Mechanisms of symptoms of common cold and flu, Common Cold ed. by R. Eccles and O. Weber © 2009 Birkhäuser Verlag Basel/Switzerland, p 33-44.
2. Ronald Eccles (2005) Understanding the symptoms of the common cold and influ-enza. Lancet Infect Dis 5: 718–725.
3. Cold and flu treatment
4. Natalie Schellack, Overview and management of Colds and Flu, January 2014,South African pharmaceutical journal. Suid-Afrikaanse tydskrif vir apteekwese 81(6):19-26
5. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51–59.

Modifică setările cookies