Andreea Groza: Ce facem într-o viroză?
Dr. Adrian Marinescu: Nu facem un lucru – nu luăm antibiotice. Nu au niciun efect asupra unui virus. Și vor modifica echilibrul din intestin, vor da rezistență. Sunt aspecte de care nu avem nevoie. O viroză nu trece mai repede dacă iau antibiotic!
Dacă avem febră, luăm un medicament de tipul paracetamolului, care reduce febra. Și calitatea vieții va fi mai bună. Febră înseamnă de la 38,5 grade Celsius.
Andreea Groza: Întrebăm medicul de familie ori farmacistul și nu luăm medicamete la întâmplare într-o viroză.
Dr. Adrian Marinescu: Da, întrebăm. E importantă doza, e importantă perioada de timp și e important să luăm medicamentele de care avem nevoie, când avem nevoie, nu la întâmplare.
Vorbeam de paracetamol, se întreabă medicul de familie, dacă aveți patologii asociate, care ar putea contraidica acest medicament. De asemenea, se citește prospectul.
Dacă simptomele nu sunt mai ușoare peste 3-4 zile, cu medicamente simptomatice, sau dacă apar dificultăți în respirație, mergeți la spitalul de boli infecțioase.
În privința paracetamolului, voi lua medicamentul când am febră. În acest timp, nu iau și un alt doilea tip de medicament, care are tot paracetamol, ca să nu apară supradozarea.
Andreea Groza: Presupunând că sunt o persoană tânără, care nu are probleme asociate de sănătate.
Dr. Adrian Marinescu: Am o viroză, voi lua un medicament cu paracetamol, eventual multi-simptom, când încep să am simptome. Și mă uit în prospect să văd doza.
Andreea Groza: Ce înseamă simptome într-o viroză obișnuită?
Dr. Adrian Marinescu: Vorbim de febră, de tuse, de stare generală modificată.
În gripă, care este tot o viroză produsă de virusul gripal, am sezația că am fost bătut - mă dor articulațiile, mă dor mușchii. Aceste simptome nu se întâmplă într-o viroză banală.
Mai e ceva de menționat, cele mai multe virusuri, care provoacă virozele respiratorii, produc și simptome digestive - greață, vărsături, scaune diareice, în special în cazul copiilor.