Andreea Groza: Facem diferența între o viroză și o infecție respiratorie bacteriană.
Dr. Adriana Moțoc: Infecțiile respiratorii, mai ales cele de căi superioare - nas, faringe, sunt de obicei virale. Adică produse de virusuri. Rareori găsim infecții bacteriene - acesta apar preponderent la nivelul sinusurilor și, cele mai grave, la nivelul plămânilor (pneumoniile).
În infecția virală de căi respiratorii superioare, nasul curge apos sau are secreții mucoase albe. Febra nu este foarte înaltă, ca în infecțiile bacteriene.
Andreea Groza: Încă există SARS COV 2, posibil vom avea mai multe tulpini. Inițial, avem un tratament multi-simptom?
Dr. Adriana Moțoc: SARS Cov 2 este o infecție virală. Febra este un mecanism de apărare, dar dă o stare foarte proastă. Uneori, e însoțită de dureri - de obicei la nivelul capului ori dureri musculare. Este bine atunci să tratăm febra , prima oară sa folosim paracetamol.
Andreea Groza: Cum ne ajută paracetamolul?
Dr. Adriana Moțoc: Paracetamolul are două efecte importante. Primul - efectul anti-piretic, scade febra. Scade febra de peste 38 de grade Celsius, administrat la 4-6 ore.
Al doilea efect este cel împotriva durerii - foarte important. Ne interesează acest lucru. Combaterea durerii este un parametru important în calitatea vieții. O persoană activă, care dorește să își continue activitatea acasă spre exemplu, când are o viroză, poate să facă acest lucru, dacă își combate febra și durerea. Paracetamolul intervine pe ambele căi.
Ne mai ajută fructele și legumele proaspete. Și ne ajută dacă ne hidratăm. Când avem boli febrile acute, apa se pierde mai repede decât de obicei, deci hidratarea face parte din tratament.
Andreea Groza: De ce într-o viroză nu avem nevoie de un antibiotic?
Dr. Adriana Moțoc: Antibioticele nu au niciun efect asupra unei infecții virale. În al dolea rând, antibioticul distruge echilibrul bacterian din intestin în mod inutil, administrat într-o infecție virală. Și riscăm să selectăm tulpini rezistente.
Andreea Groza: Și atunci, la o infecție respiratorie virală, cerem sfatul farmacisului sau al medicului pentru un medicament multi-simptom.
Dr. Adriana Moțoc: Da, pentru un tratament, care vizează simptomele.