Andreea Groza: De ce să bem multe lichide într-o viroză?
Dr. Adriana Moțoc: În perioada de boală acută febrilă, se pierde mai multă apă prin respirație, prin transpirație, prin secreții. Și, pentru că există durere în faringe, durerea în gât, e greu să primim hrană solidă. De aceea, se recomandă hrana lichidă – supă, ciorbă. Dacă noi nu avem o hidratare eficientă, starea generală va fi mai proastă. Vom pierde săruri și putem să avem amețeli, slăbiciune.
În infecția virală de căi respiratorii superioare, nasul curge apos sau are secreții mucoase albe. Febra nu este foarte înaltă, ca în infecțiile bacteriene.
Andreea Groza: Asta înseamnă că, în timpul unei viroze, consumăm mai multe resurse.
Dr. Adriana Moțoc: Da. De ce? O infecție va declanșa mai multe procese consumatoare de energie, prin care organismul se apără.
1. Organismul va secreta mai mult mucus, ca să elimine fizic agenții infecțioși. Consumă energie.
2. Se activează mecanismul imunologic de apărare, care înseamnă consum de energie. Formăm celule competente, care ne apără.
Andreea Groza: Sunt armate întregi de celule, care trebuie hrănite.
Dr. Adriana Moțoc: De aceea, lichide, săruri, hrană de calitate.
Andreea Groza: Când avem o infecție cu durere în gât, medicamentele multisimptom ajută și la hidratare?
Dr. Adriana Moțoc: Categoric, odată reduc durerea de la nivelul gâtului și vom putea să primim mai ușor lichide. Și, apoi, au ele însele lichid.
Andreea Groza: Consumăm proteine animale ca să facem anticorpi?
Dr. Adriana Moțoc: Când avem febră, e bine să nu consumăm multe proteine, multă carne. Consumul mare afectează în sens negativ. Vom consuma o supă, care să aibă și carne eventual. Nu alimente, care au o digestie dificilă, pentru că ar îngreuna și mai mult lupta cu virusurile sau cu bacteriile.
Andreea Groza: Ce fac medicamentele multisimptom într-o viroză?
Dr. Adriana Moțoc: Așa cum le spune numelele reduc febra și durerile. Toate tipurile de durere - de cap, de gât, dureri musculare. Crește calitatea vieții și putem să fim funcționali.