Andreea Groza: Copilul are o stare modificată. Prima oară, ne gândim la o viroză?
Dr. Roxana Histrianovici: Da, este cel mai frecvent motiv de febră, de stare generală modificată. Într-o infecție respiratorie, prima oară apare febra, apoi apot apărea dureri de cap, dureri musculare, dar copilul mic nu le poate relata.
Andreea Groza: De ce la un copil mic pot apărea mai des complicații?
Dr. Roxana Histrianovici: Sistemul imunitar al copilului mic e în formare. La vârste mici, într-o viroză obișnuită, pot apărea des bronșiolitele - inflamația și congestia bronsiolelor, cele mai mici căi respiratorii din structura plămânilor.
Andreea Groza: Dar de la 12 ani?
Dr. Roxana Histrianovici: De la 12 ani, sistemul imunitar seamănă cu cel al unui adult. La o viroză, copilul preadolescent, la fel ca adultul, poate avea febră, durere de cap, stări de oboseală accentuată. La adolescent, la fel ca și în cazul unui adult, contează și stilul de viață în gestionarea unei viroze.
Spre exemplu, dacă stă în fața unui ecran mai degrabă decât afară, dacă nutriția nu este de calitate, daca e stresat, va face mai greu fața unei infecții respiratorii. Stresul scade posibilitatea de a ne apăra în fața unei infecții și crește simultam riscul de complicații.
Andreea Groza: Dacă vorbim de un copil, se poate administra paracetamol de la primul simptom?
Dr. Roxana Histrianovici: Da, paracetamol la febră. La copilul mic, febra se ia intrarectal și înseamnă de la 38 grade Celsius. La copilul mic, febra trebuie tratată pentru că există risc de convulsii febrile. Risc mare de deshidratare.
La copilul mare, febra se ia subaxilar și înseamnă de la 38,5 grade Celsius. Și se tratează cu paracetamol. De asemenea, paracetamolul se administrează și pentru gestionarea durerii de orice fel - de cap, musculară.
Andreea Groza: Și la un adult?
Dr. Roxana Histrianovici: Pentru adult, există paracetamol cu alte formule de substanțe active, așa numitele medicamente multi-simptom. Sunt extrem de utile pentru adulții de orice vâsrtă, pentru adolescenți. Dar nu și pentru copiii mici. La aceștia, ne limităm la paracetamol simplu.
Andreea Groza: Cum se administrează un astfel de medicament după 12 ani?
Dr. Roxana Histrianovici: Unele medicamente simptomatice sunt recomandate de la 12 ani. Trebuie să citiți prospectul. Și ne mai interesează kilogramele, pe care le are copilul. Copilul se consideră la nivelul unui adult după 12 ani și când are mai mult de 50 de kilograme. Sub 50 de kilograme, medicamentele se calculează per kilogram/ corp.