Cum să faci față unei dureri în gât?

Dureri în gât, dificultăți la înghițire, lipsă de poftă de mâncare - cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu această afecțiune neplăcută care însoțește infecțiile sezoniere. Durerile de gât sunt la fel de frecvente în rândul copiilor și adulților - acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome cu care raportăm medicului. Remediile de la domiciliu pot ajuta cu durerea în gât? De ce anume să țineți cont atunci când alegeți dispozitive medicale și medicamente fără prescripție medicală? Verifică!

Dureri în gât - simptom caracteristic răcelii comune
Răcealele și alte infecții virale sezoniere sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii în gât. Virușii răcelii și gripei provoacă inflamarea membranelor mucoase ale gâtului și ale tractului respirator superior, durere în gât și dificultăți la înghițire[1]. Cu o răceală, în afară de durerea în gât, există de obicei și un nas sever care curge, dureri de cap și febră nu foarte mare[2]. Aceste simptome se dezvoltă treptat și, de obicei, dispar după câteva zile, până la două săptămâni[3]. Simptomele gripei sunt mai severe, apar brusc și durează mai mult. O durere în gât, deși tipică infecțiilor virale, poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau fungică[4], așa că să lăsăm medicului determinarea cauzei și a metodei de tratament.

Ce să faci când te doare gâtul?
O durere în gât este un simptom, nu o boală. Tratamentul ar trebui să fie cauzal în cazul infecțiilor bacteriene și fungice, în timp ce în infecțiile virale cu durere în gât, precum răceala și gripa, se utilizează în principal tratamentul simptomatic [5]. Se pot administra analgezice și antiinflamatoare fără prescripție medicală, iar în caz de febră mare se pot administra și medicamente antipiretice. Să subliniem, totuși, că inflamația gâtului nu provoacă de obicei febră - este unul dintre simptomele infecției, care este cauza stării de rău și a temperaturii ridicate. Atunci când decideți, după consultarea medicului, să folosiți dispozitive medicale fără prescripție medicală, merită să ajungeți la cele care au o compoziție naturală și susțin regenerarea mucoasei gâtului. Așa funcționează siropul TheraTuss, care poate fi administrat și copiilor de la vârsta de 1 an și care ameliorează simptomele asociate infecțiilor sezoniere, precum tusea uscată și umedă, și susține starea mucoaselor gâtului și ale căilor respiratorii superioare. Să ne amintim, însă, că în cazul faringitei bacteriene este de obicei necesară administrarea unui antibiotic, așa că să ne bazăm pe cunoștințele medicului în alegerea metodelor de tratament.

Cum să ameliorați o durere în gât cu remedii la domiciliu?
Când ai dureri în gât, merită să folosești remedii la domiciliu cunoscute de ani de zile pentru a atenua afecțiunile. Funcționează bine gargara cu o soluție de sifon sau infuzii de ierburi cu proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, precum mușețelul, salvie sau cimbru, care are și proprietăți antitusive. Regenerarea mucoaselor gâtului este favorizată de consumul de miere, care calmează și tusea. Mierea are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, de asemenea hidratează perfect mucoasa gâtului și calmează iritațiile. Să ne amintim, însă, că nu este recomandat să-l dai copiilor sub 1 an din cauza posibilității de apariție a bacteriilor periculoase pentru bebeluși în miere. Pentru a umezi mucoasa gâtului și pentru a dilua suplimentar secreția care se acumulează în tractul respirator superior, merită să utilizați inhalații cu soluție salină sau cu adaos de uleiuri antiinflamatoare pentru răceli și gripă. Va fi utilă și hidratarea aerului din încăperi, ceea ce are un efect pozitiv asupra stării membranelor mucoase ale gâtului și ale tractului respirator superior.

Referințe:
1. Ronald Eccles (2005) Understanding the symptoms of the common cold and influ- enza. Lancet Infect Dis 5: 718–725.
2. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51–59.
3. Cold and flu treatment
4. C. Pelucchi et al., Guideline for the management of acute sore throat, Clinical Microbiology and Infection ª2012 European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.
5. Natalie Schellack, Overview and management of Colds and Flu, January 2014, Natalie Schellack, Overview and management of South African pharmaceutical journal. Suid-Afrikaanse tydskrif vir apteekwese 81(6):19-26

Modifică setările cookies