Cum facem diferența între o alergie perenă și o viroză?

Alergia perenă, cum e cea la acarieni, se manifestă inițial ca o răceală. După un timp, apar simptomele specifice. Ne explică medicul primar imunolog alergolog Brândușa Petruțescu.

Andreea Groza: Cea mai frecventă alergie perenă din România este cea la acarieni, adică la praful de casă. Cum recunoaștem simptomele?

Dr. Brândușa Petruțescu: Viroza respiratorie sau răceala comună se poate manifesta identic cu alergia la acarieni. Cel puțin initial - nas care curge, mâncărimi la nivelul nasului. Apoi, într-o viroză, poate apărea febra, pot apărea durerile musculare. La alergie nu avem aceste simptome. Simptomele în viroză se pot trata cu antitermice şi antipiretice, cum ar fi paracetamolul. Într-o alergie, tratamentul constă în anti-inflamatoare, dar care acționează pe alte direcții.

Andreea Groza: De ce la o viroză ameliorăm simptomele cu paracetamol, de exemplu?

Dr. Brândușa Petruțescu: Tratăm cu paracetamol spre exemplu pentru că ameliorează febra și starea pacientului, care poate astfel să fie funcțional. Pentru un rinovirus, adică un virus care produce răceala, nu există antivirale și nici nu e nevoie. Nu putem bloca replicarea virusului în organism, ci tocmai organismul îl va elimina. Dar ameliorăm simptomele - de aceea tratăm cu medicamente simptomatice, cum e paracetamolul - să avem o calitate bună a vieții timp de 7 zile, cât ține viroza.

Andreea Groza: De ce un alergic face mai multe viroze respiratorii?

Dr. Brândușa Petruțescu: : Relația dintre alergie și virozele respiratorii este bidirecțională.

1. Viroza respiratorie induce o inflamație, care crește riscul de apariție al alergiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece alergenii pătrund mai ușor pe mucoasa respiratorie lezată de virus.

2. În același timp, inflamația alergică favorizează legarea virusurilor de mucoasa respiratorie și proliferarea acestora.

Andreea Groza: Virozele respiratorii, deși neplăcute, antrenează corect sistemul imunitar al copiilor. De ce?

Dr. Brândușa Petruțescu: E ca și cum ar merge la școală. Sistemul imunitar merge la școală și învață din virozele respiratorii, chiar dacă sunt neplăcute pentru copil și pentru părinți. O răceală pe lună se admite. Ne îngrijorăm doar dacă, în decursul unui răceli, copilul căruia i se ameliorează simptomele cu anti-inflamatoare, are wheezing, adică sunet ca un șuierat, care iese din piept. Wheezing-ul poate indica astmul. Această boală poate fi demascată de o viroză respiratorie. De aceea, este foarte important consultarea unui medic în astfel de situaţii.

Modifică setările cookies