Ce să-i dai unui copil răcit?

Fiecare părinte știe că o răceală la un copil nu este neobișnuită. Un copil mic se poate infecta cu ușurință de la semeni prin picături sau atingând zona din jurul nasului sau ochilor cu mâna. Virușii răcelii sunt deosebit de activi în sezonul de toamnă și iarnă, care este favorizat de vremea rece și de schimbările frecvente de temperatură după ieșirea în aer liber sau întoarcerea într-o cameră încălzită. Ce să-i dai unui copil răcit? Verifică!

Răceala la un copil - simptome
Răceala obișnuită este cauzată de o infecție virală, iar simptomele la un copil nu sunt diferite de cele la adulți. Acestea sunt:

  • Secreția nasului - la început scurgerea este apoasă, apoi mai groasă, uneori colorată
  • Strănut
  • Febră sau stare subfebrilă
  • Lipsă apetit
  • Durere de gât
  • Tuse
  • Nervozitate sau apatie
  • Ganglioni limfatici ușor umflați la gât și axile[1]

Dacă nu există complicații, simptomele unei răceli la un copil durează de obicei 7-10 zile. Cu toate acestea, tusea poate dura mai mult, adesea până la 14 zile[1].

Ce să faci când copilul tău este răcit?
Răcelile frecvente sunt normale pentru copii. Merită să știți cum să remediați afecțiunile și să ameliorați durerea în gât și tusea. Tratamentul răcelii este în principal simptomatic - trebuie să oferiți copilului condiții confortabile și să așteptați cu calm ca organismul să facă față singur infecției, folosind în același timp metode de atenuare a simptomelor [2]. În primul rând, trebuie să te asiguri că copilul tău se odihnește din plin și îi oferi condiții bune pentru somn și regenerarea organismului. Cantitatea potrivită de lichide, de preferință calde, este necesară pentru a preveni deshidratarea în caz de febră, va ajuta și la hidratarea mucoasei gâtului, ceea ce va ameliora durerea. Nu se recomandă administrarea de analgezice, antitusive și antipiretice copiilor răciți fără a consulta un medic[3]. In cazul unei tuse obositoare, poții atenua acest simptom de răceală cu remedii casnice sau oferindu-i copilului tău un sirop pe bază de ingrediente naturale, de exemplu TheraTuss, care regenerează mucoasa și facilitează eliminarea secrețiilor din căile respiratorii superioare. Acest dispozitiv medical este potrivit copiilor de la vârsta de 1 an și funcționează sinergic cu mierea, care poate fi administrată și copiilor la această vârstă și care are proprietăți antitusive dovedite științific și calmează afecțiunile[4]>. Inhalațiile cu soluție salină vor funcționa și ele, iar clătirile pe bază de plante și bicarbonat de sodiu pot fi folosite pentru durerile de gât la copiii mai mari. Poti folosi si unguente incalzitoare pe piept si uleiuri esențiale care facilitează respirația si au efect antiseptic. De asemenea, este foarte util să folosiți o dietă ușor digerabilă, bogată în surse de vitamine și alți nutrienți valoroși. Amintiți-vă că rolul principal în lupta împotriva răcelilor îl joacă sistemul imunitar al copilului, așa că ar trebui să depuneți toate eforturile pentru a întări organismul și apărarea naturală a copilului.

O răceală la un copil necesită consultarea unui medic?
Da, fiecare infecție la un copil ar trebui să fie consultată cu un medic care va recomanda cursul adecvat de acțiune. Pediatrul trebuie consultat mai ales dacă copilul are febră sau dacă simptomele infecției persistă mai mult de 10 zile sau dacă simptomele se agravează în ciuda tratamentului la domiciliu. Toate simptomele tulburătoare, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse umedă și „latră” sau schimbarea culorii secreției nazale în verzui, necesită consultarea urgentă a unui medic. În cele mai multe cazuri, răceala comună nu provoacă complicații și dispare de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, părinții și tutorii ar trebui să rămână vigilenți.

Referințe:
1. Colds in Children
2. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51-59.
3. Çocuklarda Soğuk Algınlığına Yaklaşım, Approach to Common Cold in Children, The Journal of Pediatric Research 2015;2(1):1-6.
4. Caring for children with coughs

Modifică setările cookies