Ce să faci când te simți mai rău?

A te simți rău poate avea multe motive diferite. Toamna și iarna, cele mai frecvente sunt infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare, uneori și infecțiile bacteriene precum faringita sau sinuzita. Cum să faci față primelor simptome ale infecției? Sunt eficiente remediile casnice folosite în mod tradițional pentru răceli și gripă? Vom încerca să oferim o doză sigură de cunoștințe.

Senzație mai gravă cu răceală și gripă - ce să faci?
Răceala și gripa sunt infecții virale cu simptome similare, deși au grade diferite de severitate (de obicei mai puțin severe la răceala comună, mai severe în gripă) și sunt cauzate de diferite tipuri de virusuri[1]. Gripa se caracterizează printr-un debut brusc și simptome severe, cum ar fi febră mare, dureri musculare, dureri de cap, dureri osoase și articulare, tuse uscată și uneori dureri în gât[2]. Simptomul caracteristic al unei răceli este nasul care curge, febra sau temperatura scăzută și durerea în gât. Aceste simptome se agravează de obicei treptat[3]. Infecțiile virale ale tractului respirator superior sunt tratate în primul rând simptomatic, atenuând simptomele[4]. Se recomandă să vă odihniți și să beți multe lichide, de preferință 6-8 pahare de ceaiuri și sucuri din plante pe zi[4]. Scopul principal este de a susține apărarea organismului și ameliorarea simptomelor precum durerea în gât sau tusea. Este util să clătiți gâtul cu apă caldă cu adaos de bicarbonat de sodiu, inhalații cu soluție salină, care hidratează mucoasa și facilitează respirația. Mierea va funcționa și pentru durerea în gât și tusea uscată - nu uitați, totuși, să nu o dați copiilor înainte de vârsta de 1 an. Starea mucoaselor căilor respiratorii superioare va fi susținută și de aplicarea unui sirop natural cu ingrediente care favorizează regenerarea acestuia, de exemplu TheraTuss, care va aduce și alinare în tusea uscată si umedă.

Ce să faci dacă motivul pentru starea ta proastă este o infecție bacteriană?
Complicațiile sunt rare în cazul răcelii, dar sunt posibile în cazul gripei. Fiți vigilenți și consultați un medic dacă simptomele se agravează sau secrețiile respiratorii superioare își schimbă culoarea. Acest lucru poate indica o infecție bacteriană și necesitatea de antibiotice. Într-un mod similar, de exemplu, faringită bacteriană, angină sau sinuzită. Diagnosticul trebuie pus intotdeauna de catre medic, care decide si asupra folosirii antibioticelor. Să ne amintim că în infecțiile virale nu se administrează antibiotice[5] și, de obicei, este dificil pentru un pacient obișnuit să distingă cu exactitate tipul de infecție. Cu o infecție bacteriană a tractului respirator, indiferent de utilizarea terapiei cu antibiotice, merită susținută suplimentar starea membranei mucoase. Remediile casnice deja discutate și luarea siropului din plante TheraTuss vor funcționa în acest scop. Dintre ceaiurile și infuziile din plante, cele cu proprietăți antiseptice, precum mușețelul, salvie, cimbru sau oregano, vor fi de mare ajutor.

Când este nevoie de îngrijiri medicale urgente?
Mulți oameni tind să minimizeze simptomele răcelii comune. Există o credință larg răspândită că acest tip de infecție dispare de la sine, iar tratamentul poate fi limitat la analgezice și antipiretice fără prescripție medicală. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile, sau se agravează cu febră mare, durere severă, senzație de senzație în piept și/sau dificultăți de respirație, este un semnal că ar trebui să consultați urgent un medic. De asemenea, este recomandată o vizită la pediatru atunci când copilul se simte mai rău și simptome de infecție.

Răceala, cu excepția cazului în care simptomele se agravează, pot fi tratate folosind preparate fără prescripție medicală și remedii la domiciliu. Cu toate acestea, gripa este o boală gravă și se recomandă consultarea unui medic care va evalua severitatea simptomelor și va prescrie cursul adecvat de acțiune. Trebuie consultat medicul mai ales dacă copilul prezintă semne de infecție.

Durerea toracică sau dificultăți de respirație și/sau înghițire și alte simptome îngrijorătoare necesită, de asemenea, consultarea urgentă a unui medic.

Referințe:
1. Ronald Eccles, Mechanisms of symptoms of common cold and flu, Common Cold, ed. by R. Eccles and O. Weber © 2009 Birkhäuser Verlag Basel/Switzerland, p 33-44.
2. Ronald Eccles (2005) Understanding the symptoms of the common cold and influ-enza. Lancet Infect Dis 5: 718-725.
3. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51-59.
4. Cold and flu treatment
5. Natalie Schellack, Overview and management of Colds and Flu, January 2014, South African pharmaceutical journal. Suid-Afrikaanse tydskrif vir apteekwese 81(6):19-26.

Modifică setările cookies