Aveți grijă de tractul respirator superior - sfaturi despre cum să o faceți

Există multe moduri prin care puteți susține sănătatea tractului respirator superior. Merită să le folosiți, deoarece starea bună a membranei mucoase a nasului și gâtului este cea mai bună apărare naturală a noastră împotriva factorilor externi nocivi. Mucoasa tractului respirator superior protejează organismul atât împotriva infecțiilor, cât și împotriva alergenilor sau poluanților care plutesc în aerul pe care îl respirăm. Verificați cum să aveți grijă de el!

Membrana mucoasă a tractului respirator superior - o barieră naturală împotriva factorilor externi
Canalele și organele interne din corpul nostru sunt protejate de membrana mucoasă, adică un strat subțire de țesuturi care constituie o barieră pentru intrarea factorilor din exterior împreună cu aerul inhalat sau alimentele pe care le luăm. Nu este diferit în cazul tractului respirator superior, adică a nasului și gâtului. Mucoasa protejează straturile profunde ale țesuturilor împotriva factorilor nocivi precum viruși și bacterii, alergeni sau particule de smog. Mucoasa căilor respiratorii superioare conține și anticorpi produși în amigdale ca răspuns la antigenele virale și bacteriene, deci acționează și ca o barieră imunitară [1]. În plus, rolul membranei mucoase a căilor respiratorii superioare este de a încălzi și umezi aerul inhalat. Nu e de mirare că sarcina prioritară este să-i susțină starea bună.

Modalități dovedite de a menține tractul respirator superior în stare bună
O condiție prealabilă pentru starea bună a căilor respiratorii superioare este starea bună a mucoasei care le căptușește. De asta ar trebui să ai grijă mai întâi. Există multe moduri simple prin care putem face acest lucru în fiecare zi. În primul rând, membrana mucoasă necesită o hidratare adecvată[2]. Adulților li se recomandă să bea 1,5 -2 litri de lichide pe zi pentru a hidrata organismul (cu efort fizic intens și, de exemplu, pe vreme caldă sau febră, va fi o cantitate mai mare). De asemenea, ar trebui să aveți grijă de nivelul corespunzător de umiditate a aerului în apartament sau birou, adică în camerele în care stăm mult timp. Mucoasa uscată a nasului sau gâtului este mai susceptibilă la deteriorare și iritare, așa că merită să folosiți umidificatoare de aer sau cel puțin să puneți un vas cu apă lângă calorifer. Starea bună a căilor respiratorii superioare este favorizată și de inhalațiile cu soluție salină, care hidratează perfect mucoasa. Ele pot fi utilizate profilactic, precum și pentru atenuarea simptomelor infecțiilor virale[3]. Cu nasul care curge puternic și tuse, inhalațiile cu o soluție de sare hipertonică vor funcționa. Starea bună a membranei mucoase a gâtului este, de asemenea, propice consumului de miere. Mierea poate fi adăugată și în băuturile calde - hidratează mucoasa și favorizează regenerarea acesteia, are și efect antitusiv.

Suplimente alimentare pentru sprijinirea tractului respirator superior
În plus, puteți ajunge la preparate de la farmacie pentru a susține imunitatea căilor respiratorii superioare, de exemplu siropul TheraTuss pe bază de ingrediente naturale. Este util atât în scop profilactic - creează un strat protector pe membrana mucoasă a gâtului, protejând-o astfel împotriva iritației și influenței factorilor externi - cât și că auxiliar în infecțiile căilor respiratorii superioare. TheraTuss calmează tusea uscată și facilitează eliminarea mucusului în timpul tusei umede. Acționează sinergic cu mierea și nu blochează apărarea naturală a organismului, adică reflexul de tuse. Ceaiurile din plante și infuziile precum mușețel, oregano, cimbru și rădăcină de lemn dulce pot fi, de asemenea, folosite pentru a susține căile respiratorii superioare în timpul infecției. Au un efect antiseptic și antiinflamator și îmbunătățesc suplimentar hidratarea membranei mucoase a tractului respirator superior[4].

Referințe:
1. J.M. Bernstein, Mucosal Immunology of the Upper Respiratory Tract, Respiration 1992;59:3–13.
2. N Edward Robinson and Paul W Furlow, Anatomy of the Respiratory System
3. Cold and flu treatment
4. Moreira D.d.L., Teixeira S.S., Monteiro M.H.D., De-Oliveira A.C.A.X., Paumgartten F.J.R. Traditional use and safety of herbal medicines. Rev. Bras. De Farmacogn. 2014;24:248–257.

Modifică setările cookies